niedziela, 24 czerwca 2012
Krwawe spaghetti, risotto, paella, sałatka z pomidorów i łazanki.
Dziś w odcinku tematy mieszają się jak składniki w dobrym bigosie! Skóra z Radio SK podaje nam fantastyczny przepis na krwawe spaghetti. Skoro kuchnia włoska, to Jacek robi risotto a myślał, że paellę. Paweł przeszkadza mu mówiąc o sałatce z pomidorów. Koniec notorycznym dywagacjom przynosi dopiero przepis na wiosenne łazanki z młodą kapustą.
Muzyka: Hemiola "Hemiola-Foxtrot"
Pobierz odcinek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny odcinek, lubię włoskie żarcie! Jakbyście kiedyś robili odc. o deserach - z chęcią podrzucę audio z przepisem na tiramisu! Też testowałem latami :)
OdpowiedzUsuńOdnośnie ryżu - znam sposób, tylko mam pytanie jak robicie, żeby tego oleju/oliwy (+wody, rosołu etc) było w patelni tyle żeby ryż był idealny. No bo trzeba to wyważyć, żeby surowy ryż nasiąkł, ale żeby z tego nie wyszła zupa. Jak to radzicie robić? Bo ja lubie ten sposób, ale rzadko używam, i właśnie przypadły by mi się szczegóły.
Tymaczasem pozdrawiam wszystkich słuchaczy ANWidelec i z Polski i z Angli!
Trzymajcie się!
skUra :)
Powiem szczerze, że ja przy risotto podlewam ryż stopniowo. Najpierw daję np lampkę wina lub Martini Extra Dry, a później stopniowo po trochę dodaję w trakcie bulionu, aż ryż będzie idealny. Bulionu mam pod ręką 0,5 - 0,7 litra zależy na ile osób. Risotto powinno być kleiste, nie może być za suche.
OdpowiedzUsuńPaella odwrotnie - ma być sypka. No i raczej na pewno z szafranem.
Zachęcam do przesłuchania bonusowego odcinka RSK ze sporym "hommage" do podkastu A nóż widelec :)))
OdpowiedzUsuńhttp://radio-sk.blogspot.com/2013/01/rsk-extra-03-blog-roku-2012.html#more
SK_ra