wtorek, 4 września 2012

Gołąbki, kiełki i surówka z selera


Zapraszamy na kolejny odcinek. Podajemy przepis na smaczne gołąbki. Zachęcamy do jedzenia domowych kiełków. A oprócz tego przepis na niezwykle smaczną surówkę z selera w kilku wariantach. Muzyka: Hemiola "Hemiola-Foxtrot" Pobierz odcinek

5 komentarzy:

  1. PANOWIE SKANDAL ABSOLUTNY!!! ;)
    Najbardziej podobała mi się kwestia: "są takie kraje gdzie można kupić masło klarowane,szwecja itd"
    Haha, oj tak tak, jest taki kraj gdzie można kupić masło klarowane - POLSKA WŁAŚNIE :) Pepe mogę być twoim dostawcą masła klarowanego - marża od jednego pudełeczka 5zł + koszty przesyłki + cena masła - ile chcesz kubków? :))

    I jeszcze druga kwestia odnosnie temperatury palenia oczywiscie klarowane ma wyższą, ale w jednym z poprzednich odcinków chcieliście smażyć chyba placki na oleju słonecznikowym - otóż słonecznikowi jest olejem z jednym z NAJNIŻSZYCH WSPOŁCZYNNIKÓW TEMPERATURY PALENIA (wiecie o co chodzi) i własnie słonecznikowego należy używać właściwie tylko do sałatek na zimno! Lepiej używać do smażenia OLEJU RZEPAKOWEGO, który ma wyższą temp. palenia. Jesli mnie pamiec nie myli zalezy to od zawartosci tluszczy JEDNONASYCONYCH czy jakos tak, im wiecej tym wieksza temp palenia. Skąd mam te info? Juz daję i POLECAM wam żródło. Wpiszcie sobie TVNPLAYER i program WIEM CO JEM i poszukajcie odcinka "OLEJ" tam wszystko jest wytłumaczone i świetnie pokazane. Trwa to 20 minut i wlasnie poruszają kwestię oleju słonecnzikowego, który w Polsce producenci reklamuja jako dobry do smażenia.
    Pozdrawiam, skura i słucham dalej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aha, jeszcze dodam że to klarowane to już od 5 lat kupuję w Polsce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OK moja skucha. Nie wiedziałem że można w Polsce kupić klarowane masło, bo po prostu nie trafiłem na takie w tych sklepach, które odwiedzam. Doczytałem w internecie, że jest, ale to z firmy na literę "M" ma różne opinie - od zachwytów począwszy po takie, że po podgrzaniu śmierdzi skończywszy. Dla pewności efektu końcowego możemy zrobić samodzielnie - bardzo dokładne przepisy są na blogach.

    Faktycznie klarowane masło ma temperaturę dymienia wyższą od oleju!!! Dodatkowo ja akurat bardzo lubię maślany smak.

    Olej rzepakowy - mi osobiście nie odpowiada za bardzo.
    TV nie oglądam w zasadzie, toteż program WIEM CO JEM jest mi nieznany.

    Najważniejsza sprawa by nie smażyć na tanich tłuszczach, a w żadnym wypadku na margarynach. FUJ.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pepe - spoko, że nie oglądasz TV, ale dla Wiem co jem radzę zrobićwyjątek bo jest ZA DARMO na stronie tvnplayer.pl - można się sporo dowiedzieć o samych produkctach, gorąco polecam. każdy odcinek ma 20minut! Nie przegapcie tego! Jest cała masa odcinków! WARTO!!! Kuchmistrzu chochiaż Ty obejrzyj :)
    A masło klarowane kupuję w makro, ale nie pamietam nazwy firmy :| w takich kubeczkach sprzedaja. Margaryn też nie lubię zbytnio, choć sobie kupiłem na spróbę jakis droższy masmix i był ok, podobnie te co obniżają cholerstrol.

    Pozdrawiam
    skura

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedyny, odkąd Pihont i Filip ustąpili z Lifehackerem :-(((, jakże pożyteczny społecznie podkast praktyczny.
    Jakby tematów zabrakło to może coś o sosach...
    Gołąbki same lecą do gąbki.

    OdpowiedzUsuń

Pisz co myślisz...