niedziela, 17 marca 2013

Chleb, rodzaje mąki i rosół - gość Piotr


Jacek rozmawia z Piotrem, piekarzem z zawodu, miłośnikiem zdrowej kuchni. W rozmowie o rodzajach mąki, pieczeniu chleba, kamieniu do pieczenia, wodzie. W dalszej części przepis na bardzo dobry, rozgrzewający rosół. I wreszcie na samym końcu - co z tymi witaminami?
Muzyka: Hemiola "Hemiola-Foxtrot"
Pobierz odcinek

7 komentarzy:

  1. Różnią się maki smakami.
    Inaczej smakuje maka do naleśników z Polski
    A inna jest maka smakiem w Anglii.
    Wywiad jest ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Taka maka gryczana na przykład jest całkiem inna w smaku. Pyszny chleb z taka mąką wychodzi.

      Usuń
  2. Od jakiegoś czasu regularnie "produkuje" soki warzywne. Przy zdobywaniu dobrego surowca nie żałuje środków. Serce mi sie kraje jak co drugi dzień wyrzucam 2 kilo nie do końca suchych wiórów.
    Może macie jakiś pomysł jak to chociaż w cześci wykorzystac.
    Zahodowałbym z 5 kurek ale nie chce bruździc sąsiadom...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze je mozna wykozystac do roznych potraw

      Usuń
  3. @agnieszka skalik
    dziekuje za odzew ;-)
    Ładuje do pasztetów co sie da, jednak od Kolegów Redaktorów możemy sie spodziewac bardziej radykalnych rozwiązań. Jako źródło inspiracji dla ewentualnych porad polecam sposób mongolskich koczowników, którym to udaje sie upakowac całą krowe w skórzany bukłak przytroczony do siodła.(moge podac przepis)
    P.S.
    od 4 miesiecy moja Żona jest lakto-ovo-vege
    wiec i ja jestem j.w. ;-(
    Pozdrówka dla Piotra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o mnie lubie ekspermentowac nowe smaki.
      Prowadze bloga z kulinarnymi przepisami.
      Zielonepotrawy.blogspot.com
      Ja nie wyzucam to co zostaje ro bie inne potrawy

      Usuń
  4. Jacku błagam!! nie mówi się gram.. tylko gramów:)

    pozdrawiam, MK

    OdpowiedzUsuń

Pisz co myślisz...