Dokąd to nie prowadzi ludzka ciekawość? Kiedy zaczynaliśmy ten podcast przez myśl by mi nie przeszło, że będą w nim takie epizody jak dzisiejszy. Stała się rzecz niesamowita. Zawodowy piekarz piecze u Jacka w domu osiem bochenków chleba.
Możecie uczestniczyć w procesie przygotowania i wypieku, chociaż nie będzie Wam dane poczuć tego niesamowitego zapachu. Dziś usłyszycie kilka bardzo cennych tricków. Na przykład: co zrobić, aby chleb miał błyszczącą skórkę?
Chłopaki pieką chleb orkiszowy ze słonecznikiem, chleb baltonowski, chleb razowy z kminkiem. Posłuchaj i zrób swój pierwszy własny chleb.
Muzyka: Hemiola "Hemiola-Foxtrot"
Pobierz odcinek
prosimy o przepis
OdpowiedzUsuńWitku to jest chleb podobny do tego z odcinka http://anozwidelec.blogspot.com/2012/11/domowe-bueczki-i-chleb-pawa.html tyle że Tadzio dodaje drożdże które startuje w połowie szklanki letniego mleka. Chłopaki robią tu różne bochenki "z głowy" z mąką orkiszową na przykład jak słychać w odcinku. Drożdże daje wcześniej i pozwala by pszenne ciasto rosło i pod koniec dodaje zakwas i soloną wodę. Później jak słychać ciasto kilkukrotnie przerabia. Rzeczywiście odcinek skupił się na technicznych aspektach pieczenia chleba i był raczej techniczny. Poprosimy Tadzia o przepisy.
OdpowiedzUsuńPomysł na nowy odcinek: pasty do chleba, na kanapki. Wege i nie tylko.
OdpowiedzUsuńO widzisz! To jest dobry temat. Będzie i o paście do chlebka...
OdpowiedzUsuń